print

Extra informatie | Genetische modificatie past in de evolutie

'Ons dagelijks menu omvat al sinds mensenheugenis een veelheid aan biotechnologische producten. Neem alleen maar kaas, brood, bier, wijn en yoghurt. Door de eeuwen heen is “gespeeld” met Moeder Natuur om de kwaliteit van deze producten te verbeteren en het productenpakket te verbreden. Daarbij is, vaak zonder het te beseffen, gebruik gemaakt van genetische modificaties.’ Dat schrijft Colja Laane, voorzitter van de Nederlandse Biotechnologische Vereniging, op 16 april 1999 op de opiniepagina van de Volkskrant. ‘Op genetisch niveau is het begrip “biologische begrenzing” derhalve nogal relatief. Voorts worden dagelijks biologische grenzen doorbroken. Een proces dat luistert naar de naam “Evolutie”. Moeder Natuur speelt al vanaf haar ontstaan dit “gevaarlijke spelletje”. Afhankelijk van de omstandigheden wint het sterkste genenpakket het van het zwakkere. Het moedwillig toevoegen van één sneeuwklokjes gen aan de tienduizenden genen van de aardappel is in dit licht kinderspel. Het is wel een gerichte en controleerbare ingreep die er toe leidt dat de aardappel resistent wordt tegen bladluis, waardoor minder aardappelen verloren gaan.’

Mindcheck is een initiatief van Wageningen Universiteits Fonds (WUF). Realisatie: CB-Media & Sync. Creatieve Producties