print

Februari | Barosso zegt 'ja' tegen gentech

Barosso zegt ‘ja’ tegen gentech

De Europese Commissie is nog niet opnieuw aangesteld of zij begint alweer over het vrijgeven van genetisch gemodificeerde gewassen, schrijft het Roemeense dagblad Adevarul op 15 februari 2010.

De Bulgaarse premier Boïko Borissov zei tijdens een parlementair debat op 10 februari dat er wat hem betreft ‘geen GGO’s ons land in komen’. Maar hij onderstreepte ook dat Bulgarije zich moet conformeren aan het beleid van de Europese Unie.

De Roemeense krant Adevarul constateert dat de Europese Commissie, onder leiding van de Portugees José Barosso, nog veel weerstand tegen genetisch gemodificeerd voedsel moet overwinnen bij Europese consumenten. Maar ‘onder druk van de VS en Duitsland zou Barosso zich opnieuw hard maken om op grote schaal transgene maïs en aardappelen toe te staan’.

Het gaat daarbij, schrijft de krant, om de maïs MON810 van het Amerikaanse bedrijf Monsanto, die nu alleen door Spanje wordt toegelaten, en de aardappel Amflora, experimenteel geteeld in Duitsland en ‘gesponsord’ door het chemieconcern BASF. De bedrijf schat de jaarlijkse opbrengst van de Amflora-aardappel op dertig tot veertig miljoen euro.  Maar dan moet de Europese Unie wel meewerken.

Volgens het persbureau Reuters is de nieuwe EU-commissaris voor Milieu, de Sloveen Janez Potočnik een stuk plooibaarder dan zijn voorganger, de Griek Stavros Dimas, een verklaard tegenstander van genetisch gemodificeerde gewassen. Maar Barosso leed vorig jaar een politieke nederlaag, toen 22 van de 27 lidstaten tegen zijn verzoek stemden om transgene producten toe te laten.

Ook een vergadering van een Europees wetenschappelijk comité, op 10 februari, over snellere goedkeuring van transgene maïs liep op een mislukking uit. Momenteel zijn dertien lidstaten voorstander van de introductie van transgene gewassen en elf zijn mordicus tegen.  Het kan zijn dat lidstaten straks zelf mogen beslissen.

Op 1 januari 2007 verbood de EU de teelt van genetische gemodificeerde gewassen. Dat betekende voor toetreder Roemenië dat het toen de teelt van gemodificeerde soja moest staken. Bedrijven uit de Verenigde Staten voerden van 1997 een reeks genetisch gemodificeerde kruisingen van maïs, soja, bieten en aardappelen in Roemenië in, schrijft het dagblad Adevarul. ‘Uit financiële overwegingen accepteerden de Roemenen deze producten zonder zich zorgen te maken over de risico’s. Maar terwijl de voordelen beperkt bleven tot een kleine groep, consumeerde de bevolking deze producten zonder erover te zijn voorgelicht, en Roemenië werd ervan beschuldigd de VS in de kaart te spelen en de GGO’s via een achterdeurtje Europa in te loodsen.’

Lees hier het originele artikel

Mindcheck is een initiatief van Wageningen Universiteits Fonds (WUF). Realisatie: CB-Media & Sync. Creatieve Producties